Stovka cukrovkářů může zkrotit nemoc s chytrou aplikací. Na rok ji dostávají zdarma.

26. 5. 2020
Snížená dostupnost zdravotní péče v době epidemie negativně dolehla na české diabetiky. Jejich kondici chce stabilizovat a vylepšit webová a mobilní aplikace Vitadio, která v loňském roce prošla Laboratoří Nadace Vodafone. Funguje jako osobní kouč i nutriční terapeut. Sto pacientů se může o roční program přihlásit zdarma.

Snížená dostupnost zdravotní péče v době epidemie negativně dolehla na české diabetiky. Jejich kondici chce stabilizovat a vylepšit webová a mobilní aplikace Vitadio, která v loňském roce prošla Laboratoří Nadace Vodafone. Funguje jako osobní kouč i nutriční terapeut. Sto pacientů se může o roční program přihlásit zdarma.

Každý zhruba 10. obyvatel Česka trpí diabetem a tato diagnóza je nejčastější příčinou amputací dolních končetin – ročně jde o více než 10 000 případů. Stres, nedostatek pohybu a odkládání lékařských kontrol v době nouzového stavu u mnoha pacientů s cukrovkou vyvolaly zhoršení jejich zdravotního stavu. Léčba diabetu je totiž komplexní a kromě léků stojí zejména na úpravě životosprávy. Osvojením zdravějších návyků lze totiž předejít většině případů cukrovky a bylo prokázáno, že u části již diagnostikovaných pacientů lze takto diabetes i zcela zvrátit.

Cukrovka a pacienti v Česku v číslech

Diabetici pro zlepšení svého životního stylu potřebují průběžnou podporu, a tu jim nabízí řešení pro chytré telefony a počítače Vitadio - unikátní online program pro pacienty s prediabetem a diabetem 2. typu. Vitadio pacienta propojí s osobní nutriční terapeutkou, která je vždy připravená poskytnout povzbuzení či radu na online chatu nebo telefonu. Program nabízí rady a tipy šité na míru, týdenní výzvy i online komunitu ostatních diabetiků nebo databázi receptů. To vše zábavnou a přehlednou formou. Mobilní aplikace umí zjistit údaje z krokoměru, umožňuje vkládat fotografie jídel nebo monitorovat vývoj zdravotního stavu. Samotná aplikace všechna data vyhodnocuje a dynamicky přizpůsobuje obsah potřebám každého uživatele. Přehled o pacientově pokroku má přímo i nutriční terapeut a může tak kvalifikovaně poradit, pacienta motivovat nebo režim upravit. Celkově 12 měsíců trvající program pomůže zvládnout všechna úskalí diabetu a 100 pacientů ho teď může využít zdarma.

„Ze zahraničních výzkumů i z našich zkušeností s českými diabetiky víme, že tento způsob péče přináší výsledky. Již stovkám spokojených pacientů jsme pomohli ke zdravější hmotnosti a lepší kompenzaci cukrovky. Spolupracujeme s desítkami diabetologů a praktických lékařů po celé České republice,“ říká Jan Šomvársky, spoluzakladatel společnosti Vitadio.

Náhled aplikace Vitadio

Paní Denise (47 let), která se roky potýká s obezitou, doporučila Vitadio právě lékařka. Aplikaci teď sama používá 8 měsíců a za tu dobu zhubla již 16 kg a 21 cm v pase. „Na začátku mi aplikace spolu s terapeutkou pomohly pracovat se svými pocity poté, co jsem neplánovaně snědla něco navíc. V průběhu programu jsem se naučila lépe kontrolovat svoji životosprávu a zvládat občasné výkyvy, abych nesklouznula zpět. Hodně mi také pomohlo focení jídel s komentáři od terapeutky, nebo podpora od dalších diabetiků ve skupině,“ popisuje paní Denisa.

„Každý diabetik by měl mít v malíčku svou životosprávu. Potřebuje ale rady do začátku a také dlouhodobou podporu, někdo menší, někdo větší, “ dodává lékařka týmu Vitadio MUDr. Lucie Kovářová.

Projekt Vitadio se loni účastnil inkubačního a akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone, kde získával v ekosystému sociálních inovací hlavně kontakty na komunitu investorů, která je pro další růst e-health startupů zpravidla klíčová. „Vitadio bylo v té době už v poměrně pokročilé fázi vývoje, takže ocenili především zkušeného mentora z oblasti investování, který jim pomohl třeba s tím, jak správně a cíleně prezentovat svůj projekt investorské komunitě,“ popisuje Jan Fencl, programový manažer Laboratoře Nadace Vodafone, která svůj osmý ročník startuje už v září a právě teď přijímá přihlášky.

A právě díky partnerovi VAMED MEDITERRA teď projekt Vitadio nabízí 100 registrací zcela zdarma bez dalších dodatečných poplatků. Zájemci se mohou přihlásit na www.vitadio.cz a získat vstup do 12měsíčního programu.

Trpíte-li prediabetem či diabetem 2. typu nebo máte-li diabetika ve své rodině, doporučte mu co nejdříve registraci na webových stránkách. Pak už stačí jen chytrý telefon a odhodlání dostat onemocnění pod kontrolu.

30. 3. 2020
70 projektů za 3 roky:  Podpora EU zvýšila dopad sociálních inovací z Laboratoře Nadace Vodafone

70 projektů za 3 roky: Podpora EU zvýšila dopad sociálních inovací z Laboratoře Nadace Vodafone

Inkubační a akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone 2.0 uzavírá svoji evropskou kapitolu. Z Evropského sociálního fondu (ESF) bylo prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR využito na podporu 70 projektů v letech 2017 - 2020 přes 17 milionů korun, dalších 6 milionů investovala v tomto období do programu Nadace Vodafone. Ta dál hledá inovativní technologické projekty se sociálním dopadem, které bude podporovat v rámci Laboratoře 3.0 i od roku 2020. Máte nápad? Připojte se!

10. 2. 2020
Změňte svět: investujte do startupů se společenským dopadem

Inkubační program Laboratoř Nadace Vodafone a společnost Busyman na konci ledna společně představili investorům projekty se společenským dopadem. Přítomné nejvíc zaujala školní hra proti šikaně DOBRONAUTI a průvodce pro neslyšící cestovatele Deaf Travel.