Mentoři Laboratoře Nadace Vodafone

Jednou z nejdůležitějších součástí akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone je široká základna špičkových mentorů a školitelů z řady oborů. Právě individuální práce zkušených mentorů s jednotlivými týmy podle jejich aktuální fáze vývoje a potřeb patří dle samotných projektů, mezi jednu z nejvíce oceňovaných a užitečných podpor, která se jim ze strany našeho akcelerátoru dostává.

Spolupráce Laboratoře s mentory je zpravidla dlouhodobá, ale v případě potřeby a specifik projektů navazujeme spolupráci s novými mentory tak, aby odpovídaly co nejvíce konkrétním a individuálním požadavkům samotných týmů pro danou oblast řešení jejich projektu.

Mezi našimi mentory tak můžete najít odborníky z řady oborů, od finančního či projektového plánování, přes testování produktu, marketingu, práva a v neposlední řadě odborníky na oblasti inovativních digitálních řešení, rozšířenou a virtuální realitu, umělou inteligenci, či například využívání IoT řešení a 5G sítí.

• Petr Biskup

Account Executive, Dell Technologies

Petr Biskup

Petr v Dell Technologies rozjíždí spolupráci s velkými systémovými integrátory, konzultačními firmami a hostingovymi společnostmi. Za svou profesní kariéru se věnoval výhradně obchodu a pomoci rozjezdu skvělých a nových nápadu. Petr vám poradí v oblasti obchodu, jak přesvědčit zákazníka a na co si dávat pozor.

• Viliam Džama

CPO & Co-founder, Encubate

Viliam Džama

Viliam v červnu 2021 vstoupil do VC-backed startupu Encubate, který lidem umožňuje flexibilně rozvíjet jejich podnikatelské dovednosti a stavět základy jejich budoucího podnikání. Ve druhé polovině roku 2020 se přidal ke startupu Parrot, kde se věnoval rozvíjení webové aplikace pro právníky v USA, která pomocí ML transformuje záznamy z výslechů do textových přepisů. Od září 2019 působil jako produktový manažer ve společnosti Kiwi.com, kde se věnoval rozvoji zákaznické aplikace, v části vyhledávání spojení. Od roku 2017 se ve společnosti U+_ věnoval rozvoji produktů startupů v idea fázi, kde zakladatelům pomáhal efektivně definovat jejich technologické produkty, po tom co v roce 2014 NE-úspěšně spoluzaložil startup JOBAdvisor - portál na hodnocení zaměstnavatelů v ČR.

• Aleš Bernášek

Strategist, Vodafone Czech Republic

Aleš Bernášek

Aleš je profesionál v oboru telekomunikací, ve kterém se pohybuje od dokončení studií na ČZU (ekonomika a management). Od roku 2018 pracuje ve Vodafonu jako stratég a má tak blízko k inovativním a často unikátním projektům. Od samého začátku byl u implementace technologie 5G, včetně testování různých use-casů, jejich prezentace na MFFKV (první 5G holografický hovor v ČR) a komerčního spuštění 5G s ukázkou videopřenosů v aplikaci Záchranka, jejímž je také ambasadorem. Byl součástí týmu, který v roce 2021 za využití 5G při záchraně lidských životů získal ocenění Spirit of Vodafone Global Hero. Zajímá se o technologické novinky a inovace (ICT, IoT, 5G MPN, AR/VR, AI...) a předává je jak kolegům, tak studentům SŠ/VŠ v rámci internship programů. Organizoval také soutěž pro studenty týkající se využití 5G a rozšířené reality – vítězná aplikace Slyším očima na pomoc neslyšícím pak byla podpořena v rámci 9. ročníku Laboratoře Nadace Vodafone. Předtím pracoval více než 15 let na různých pozicích v O2, mimo jiné v oblasti vývoje produktů, řízení projektů, zákaznické zkušenosti a E2E procesů. Volný čas tráví nejraději trailovým běháním, má rád hory a kočky.

• Ondřej Homola

Founder, Village Savers

Ondřej Homola

Ondra podniká už od vysoké školy. V roce 2013 spoluzaložil v Berlíně HR startup StartMonday, s nímž prošel akcelerátorem Startupbootcamp v Amsterdamu. Firma v roce 2016 vstoupila na burzu v Kanadě. V současné době se věnuje rozvíjení fintech aplikací v Africe. Jako mentor spolupracuje či spolupracoval s akcelerátory (Point One ČZU, Startupbootcamp Amsterdam, ESA BIC PRAGUE, programy CzechInvestu,…) či venture investory. Nejvíce ho baví early stage startupy: Rád pomáhá s testování a validací, business modelem, B2B sales, go to market, pitchem či jednání s investory. Angažuje se v aktivitě COVMASK.CZ při ČVUT (masky pro zdravotníky proti COVID-19)

• Josef Dekastello

Integration Manager & Strategist, Vodafone Czech Republic

Josef Dekastello

Josef se v telekomunikacích pohybuje celý svůj procesní život. Po absolvování studií na ČVÚT získal velké zkušenosti v rámci širokého spektra rolí v oblastech technologie, projektového managementu, tvorby a obhajoby byznys plánů či dlouhodobého plánování u velkých telekomunikačních operátorů. Podílel se na přípravě a exekuci důležitých strategických a transformačních projektů zejména v oblastech významných investic, strategické spolupráce a M&A. Oblíbený citát: "Zapomeňte na všechny důvody, proč by to nemělo fungovat, a najděte jeden, proč to fungovat bude."

• Lukáš Hrdlička

CEO, Presenation

Lukáš Hrdlička

Lukáš pomáhá vynikajícím lidem vyniknout. Proškolil stovky lidí ve více než 80 firmách nejrůznějších oborů, ale i v korporacích Fortune 500 jako jsou Microsoft, Konica Minolta, či LEGO. Za posledních 9 let připravil řečníky na konference a startup soutěže v Americe, Evropě i Asii se skvělými výsledky jako jsou získané investice, lepší obchodní výsledky, či vyhrané soutěže. Své zkušenosti sdílel na TEDxEAL v Dánsku a také v rámci 63 podnikatelských programů. Skrz jeho online kurzy prošlo více jak 15 000 velmi spokojených účastníků. Zajímají ho všechny příběhy, které by měly být slyšet!

• Adam Kočík

Managing Director, J&T Ventures

Adam Kočík

Má více než 20 let zkušeností v oblasti PE a VC investování. Řídí EUR 40m venture kapitálový fond J&T Ventures, který investuje do startupů ve fázi Seed a A-round. Adam se aktivně věnuje startupům jako mentor, porotce a investor. Zaměřuje se na vyhledávání technologických a inovativních startupů v regionu CEE a SEE, zejména v oblastech fintech, zdravotnictví, vzdělání, smart city, IoT/IoE, Big Data, strojové učení, AI, travel a retail, a na jejich rozjezd a globální expanzi. Je držitelem MBA z London Business School se specializací na Entrepreneurship & Private Equity a MA ze School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University, USA se specializací na International Relations & International Finance.

• Pavlína Louženská

Zakladatelka, #HolkyzMarketingu

Pavlína Louženská

Pavlína konzultuje produkt, marketing a byznys primárně pro technologické startupy a lifestyle značky. Za poslední rok pomáhala 300+ firmám v zemích po celé Evropě, nejen jako Lead Mentor Google for Startups pro Evropu a Afriku. Založila platformu #HolkyzMarketingu, která dnes má přes 28 000 členek a letos proškolí přes 10 000 marketérů. Je členkou správní rady Transparency International a certifikovaným trenérem Google pro Design Thinking a Entrepreneurship. Získala stipendia Young Transatlantic Innovative Leaders Initiative Fellowship, Czech-German Young Professionals, On Deck Community Leaders a Aspen Institute Young Leaders. Zasedá v porotě TechStars Startup Weekend nebo European Commission Social Innovation Competition a pravidelně hostuje Startup Disrupt Female Leaders. V roce 2020 se dostala do výběru Global Startup Awards jako Ecosystem Hero of the Year a mezi 20 lidí, kteří podle Hospodářských novin definovali 2020. Píše na pavlinaspeaks.com.

• Filip Molčan

CEO, Good Sailors

Filip Molčan

Filip se od roku 2002 věnuje podnikání v informačních technologiích. Založil a vedl organizaci OSS Alliance na podporu využívání open-source řešení, pracoval jako konzultant pro open-source pro Evropskou komisi, strávil rok života v Silicon Valley a v současné době se věnuje především inovacím v nových oblastech digitálního podnikání. Jako zakladatel společnosti Good Sailors podporuje více než 16 let hledání smysluplné práce pro hendikepované. Figuruje v žebříčku 100 největších inovátorů v Evropě, získal řadu ocenění z oblasti sociálního podnikání a inovací. Ve volném čase je dobrovolným strážcem národního parku České Švýcarsko a fotografuje.

• Marek Zapletal

Strategic Advisor

Marek Zapletal

Marek pomáhá startupům i zavedeným firmám efektivněji dosahovat svých cílů. Vystudoval Ph.D. v Business Economics na University of Michigan, pracoval v ekonomickém poradenství v San Franciscu a později v rámci startupu v oblasti E-commerce propojoval oblast businessu, strategie a dat v roli Chief Data Officer. Marek žil a získával zkušenosti posledních skoro dvacet let ve Spojených státech. Jeho zálibou je četba knih, plavání, a psychologie.

• Eva Pelikánová & Lukáš Cikánek

Eva pelikánová - Client Solution Manager, Pickerly
    Lukáš Cikánek - General Manager & Client Strategy Director

Eva Pelikánová & Lukáš Cikánek

Eva Pelikánová a Lukáš Cikánek jsou zkušení marketéři z future-built agentury Pickerly. Oba léta sbírali zkušenosti v agenturním světě i na straně značek. Eva má zkušenosti s marketingem v rychle rostoucím startupu. Lukáš s více než desetiletou praxí pomáhá značkám se strategií, positioningem a marketingovou komunikací. Působí mimo jiné jako mentor Business Akcelerátoru Newton University.

LinkedIn Lukáš Cikánek LinkedIn Eva Pelikánová

• Michal Novák

Founder and CEO, mezzoNet.cz

Michal Novák

MezzoNet zvyšuje bohatství českých firem tak, aby dosáhly světové úrovně. Pomáhá ředitelům a majitelům firem vidět, vědět a cítit věci pod povrchem a dělat strategická, udržitelná a vědomá rozhodnutí. Michal má více než 20 let zkušeností v oblastech strategického poradenství, procesní architektury, řízení zákaznické zkušenosti, firemní transformace a výzkumu trhu. Pracuje se zakladateli startupu při nastavení smysluplné vize a strategie a aby cesta k její úspěšné realizaci byla volná, provází zakladatele hlubokou osobní transformací.

• Jan Gabriel

Managing partner and CVO, Proefo Conaas

Jan Gabriel

Ve finančních odděleních se pohybuji celý svůj profesní život. Věřím, že přínos finančních oddělení není jen ve vyplňování nástrojů státní šikany (zní Vám to povědomě?: „pošleme ten dokument na berňák, hlavně ať máme klid“), ale především v podpoře manažerských rozhodnutí. Již delší dobu dochází ke změně chápání role CFO a podnikových financí obecně. Do popředí se dostává nový termín CVO (Chief Value Officer). Za změnu chápání role „financí“ jsem nesmírně rád. Finanční oddělení se stávají diskusními partnery pro ostatní funkce/oddělení ve firmě a to nás nutí se neustále vzdělávat. Znáte lepší práci než tu, ve které jste odměňování za učení se a pomoc ostatním?

• Tadeáš Kula

CEO & Founder Reknihy.cz

Tadeáš Kula

Tadeáš je jeden z nejmladších podnikatelů v ČR, tvůrce webových stránek a vášnivý cestovatel, který bojuje za udržitelnější planetu. Skrze svůj projekt Reknihy chce lidem nabídnout možnost zapojit se do cirkulární ekonomiky a dát knihám druhou šanci. Tadeáš Kula je CEO a zakladatel startupu Reknihy. Jde o digitální platformu umožňující lidem jednoduše prodat knihy, které jim nevyužité leží v knihovně. Byznysovou kariéru započal velice brzy – ve 13 letech, kdy spravoval a vlastnil oblíbené herní servery. Ještě jako náctiletý se věnoval tvorbě webů, na kontě má podíl na expanzi firmy FaceUp do zahraničí a rok na pozici product managera v ProSpolužáky.cz. Projekt Reknihy si Tadeáš nadělil k 22. narozeninám, a jak sám říká, vznikl z jeho vlastní potřeby poslat své knížky dál, aby se jimi mohl obohatit někdo další a zároveň u toho šetřit životní prostředí.

• Martin Peška & Martin Čáp

Martin Peška - Founder & Executive Director, Pickerly
    Martin Čáp - Head of Digital Media Strategy

Martin Peška & Martin Čáp

Martin Peška a Martin Čáp jsou ostřílení marketéři s více než deseti lety zkušeností a se silným digitálním backgroundem. V agentuře Pickerly pomáhají startupům (například Braiins, Refork či Cyrkl) stavět silnou značku, uspět na globálních trzích, ale také s budováním a tréninkem interních marketingových týmů, či nastavení procesů pro spolupráci s agenturami či freelancery.

LinkedIn Martin Peška LinkedIn Martin Čáp

• David Polach

Investment Manager, J&T Ventures

David Polach

David žil, pracoval a studoval ve čtyřech různých zemích. Své zkušenosti získal především v poradenské skupině Ernst & Young ve Švýcarsku, kde byl součástí mezinárodního daňového a transakčního týmu EMEIA se zaměřením na odvětví finančních služeb. Specializuje se na oceňování, stanovení hodnot různých transakcí, dosažení efektivity provozního modelu i analýzu hodnotového řetězce. Je držitelem titulu MSc v oboru Mezinárodní ekonomika podnikové daně z Tilburgu, magisterský titul v oboru mezinárodního obchodu na Vysoké škole ekonomické a obchodní v Praze a certifikace finančního modelování a analytika oceňování. Miluje dobývání hor, stejně jako pomáhá inovativním společnostem využívat jejich plný potenciál.

• Tomáš Elbl

Head of Strategy, Vodafone Czech Republic

Tomáš Elbl

Tomášova profesní kariéra je svázána s telekomunikacemi. Již od poloviny devadesátých let byl u většiny významných změn na straně velkých telekomunikačních operátorů. Prošel si širokým spektrem rolí, od obchodně a komerčně orientovaných, přes technologické (procesní řízení a IT), inovace a vývoj nových služeb (řízení produktových týmů a přípravu nových služeb), po vedení strategických a transformačních projektů (rozsáhlé investice, aukce, M&As, zásadní partnerství mezi významnými hráči na trhu, digitální transformace). V současné době je ve Vodafonu odpovědný za firemní strategii, dlouhodobé směřování firmy a business development. Díky své předchozí praxi má schopnost rychle propojit nové technologie a inovace s komerčním pohledem, odhadovat trendy a dávat vizím racionální podobu (tj. realisticky odhadnout rizika, potřebné zdroje a propojovat někdy zdánlivě neslučitelné, zasadit do právního a regulačního rámce apod.). Baví ho vše, co má motor a kola, ve svém volnu testuje nejnovější digitální technologie (tj. rád si hraje - od 3D tisku, dronů po AI), chová psy a sportuje.

• Jakub Rož

CEO & Co-Founder, Flow Media

Jakub Rož

Jakub je CEO a spoluzakladatelem digitální agentury Flow Media a influencer marketingové platformy Reward. Od svých 14 let je internetovým podnikatelem a získal mnoho zkušeností, ať už v rámci zakázek pro významné klienty jako Vodafone CZ, Český rozhlas, Pilsner Urquell, BRIT, T.M. Lewin, DHL nebo jeho vlastních projektů.

• Petra Saktor

Personalization Director, Gen

Petra Saktor

Petřinou specializací je marketing, a to jak ve strategické, tak taktické rovině. Zkušenosti sbírala v reklamní agentuře i na straně klienta - v T-Mobile a Vodafone. V Avastu, kde působí posledních 8 let, postupně vedla globální týmy značky a kreativních služeb, produktového marketingu a zodpovídala za B2B e-commerce. Jako mentor spolupracuje mimo Laboratoře Nadace Vodafone i s VŠE, konzultuje s IT startupy a pravidelně školí pro #HolkyzMarketingu.

• Lenka Stawarczyk

Konzultantka B2B marketingu

Lenka Stawarczyk

Lenka je konzultantka B2B marketingu a strategie značek. Prošla si jak korporáty (třeba LMC), tak start-upy (Brand Embassy, Storyous, FaceUp Technology). Dnes pomáhá hlavně start-upům s prvním výkopem brandu, nastavením tone of voice a startegie komunikace. Pravidelně školí marketing a UX writing pro #HolkyzMarketingu a další evropské business ikubátory. Spolupracuje s několika start-upy na poli SaaS a poslední dobou se zajímá o web3 svět.

• Tomáš Turek

CEO, Daytrip

Tomáš Turek

Tomáš Turek spoluzakladatel startupu Daytrip, který provozuje platformu poskytující soukromou přepravu pro turisty mezi městy s místními řidiči. Společnost vznikla v roce 2015 s cílem nabídnout turistům alternativu k obvyklým způsobům dopravy. Platforma se postupně rozšířila do 85 zemí a její služby od té doby využilo přes 300 000 turistů.

• Liliana Unachukwu

Co-Founder & Managing Partner, Pipette & Chart

Liliana Unachukwu

Lili je podnikatelka a poradkyně startupů s více než deseti lety zkušeností. Sama jako zakladatelka a CEO získala mezinárodní uznání s produkty z nanovláken. Dnes mezi klienty jejího poradenského butiku Pipette & Chart patří nejen úspěšné startupy jako Ullmanna, Kaleido a Mewery, ale i zahraniční projekty, pro které je Lili jako tzv. smart generalist pravou rukou zakladatelského týmu.

• Tomáš Vančo

Global Investment Manager, Taiwania Capital

Tomáš Vančo

Tomáš Vančo je profesionál v oblasti private equity zaměřený na rizikový kapitál s rozsáhlými zkušenostmi jak na straně investorů, tak na straně startupů. Momentálně pracuje jako manažer globálních investic pro Taiwania Capital CEE Fond, jehož cílem je investování do rychle rostoucích technologických firem v regionu střední a východní Evropy.

• Jakub Zahrádka

Partner, PMA PARTNERS

Jakub Zahrádka

Během 20-ti let mé dosavadní praxe se organizace, řízení a komunikace staly mou hlavní doménou. Své zkušenosti jsem získával v různých pozicích a to buď ve vlastních projektech PMA PARTNERS, iNELS GROUP či v řadě zákaznických projektů a firem (senior projektový manažer, krizový manažer, manažer pro restrukturalizaci, člen boardu, ředitel společnosti, „pravá ruka“ majitele/ředitele společnosti, manažer pro řízení „start-up“ projektů, atd.) a to jak v České republice tak i v zahraničí. Mám rád inovace, nové přístupy a to jak při řešení nových i stávajících projektů, tak i při řízení společností a změnách v nich. Výzvy, náročné a složité projekty, jsou motorem mého života, velmi nerad utíkám z boje.

• Pavlína Zemanová

Commercial Manager, Vantage Towers

Pavlína Zemanová

Pavlína je po celý svůj profesní život pevně spojená s telekomunikacemi. Po studiích působila několik let jako pedagog na Středním odborném učilišti Telekomunikačním v Ostravě Porubě. Poté se začala věnovat telekomunikacím v konzultační roli. Ve Vodafone pracovala 13 let, kde začínala spolupráci na projektu konvergované služby fix-mobile Vodafone Onenet. Poté se 10 let věnovala developmentu a partnerskému programu v oblasti IoT/Machine to machine a Mobile private Network. Od dubna 21 přijala novou výzvu ve společnosti Vantage Towers (nově založená společnost , která se stará o infrastrukturu spol. Vodafone https://www.vantagetowers.com/) , kde má na starosti veškeré komerční dění, včetně markingu. Pavlína je také stále aktivní v Nadaci Vodafone, kde pomáhá novým IoT&ICT projektům v orientaci, rozvoji a následnému úspěchu a to nejen na lokálních trzích. Svou rovnováhu nachází ve své rodině a sportovních aktivitách , zejména golfu.