1 500 000 korun na sociální inovace v českých regionech

17. 7. 2019

Na konci června se v pražském coworkingovém prostoru Opero, který mohou týmy Laboratoře Nadace Vodafone využívat i pro svá setkávání, vyhlašovalo deset týmů, které postupují z inkubace do akcelerace a dostávají každý 150 000 Kč na další vývoj projektu.

Jan Bízik promlouvá na pódiu

Tento sedmý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je výjimečný v tom, že se podařilo, aby většina projektů byla z regionů. Asi dvě třetiny projektů proto pocházejí z měst jako Brno, Ostrava, Liberec, Ústí nad Labem, Hradec Králové. Zároveň jsou v těchto městech týmy i mentorovány, takže nemusejí dojíždět.

A kdo tedy uspěl?

Nevidomým a slabozrakým lidem už brzy zpřístupní prostory uvnitř budov speciální vnitřní navigace. „Chceme, aby nevidomý mohl vstoupit do obchodního centra, kde by se ho ta aplikace ujmula, říkáme tomu ‚Chyť mě, veď mě!‘ a dovedla ho tam, kam potřebuje,“ vysvětluje Zdeněk Bajtl z organizace SONS a dodává, že v budovách je s navigací problém, jelikož tam nefunguje GPS.

Zdeněk Bajtl ze SONS přebírá ocenění

Aplikace Úsměvy, která navazuji na film Úsměvy smutných mužů, je pro lidi závislé na alkoholu, ale nejen pro ně. „Chceme pomoci lidem, kteří mají problém se závislostí na alkoholu a taky těm, kteří skončí léčbu a jsou odkázáni sami na sebe. Ten první krok po tom, co odejdou z léčebny, je pro ně velmi nebezpečný,“ popisuje projekt Dan Svátek, spoluautor aplikace.

Aplikace Úsměvy přebírá voucher na 150 000 Kč

Z Plzeňského kraje pak pochází aplikace VERUapp, která zajišťuje digitalizaci v pečovatelské sféře.

„Digitalizuje procesy, které se dnes provádějí papírově. Pečovatelkám, které se starají o seniory, tak šetříme čas. Díky tomu se dostane na víc klientů a péče se celkově zkvalitní,“ popisuje Dominik Šefl z týmu VERUapp

Aplikace VERUapp přebírá voucher

V Ostravě se zase velmi slibně rozjíždí projekt ‚Sportuj s handicapem‘.

„Chceme ukázat handicapovaným sportovní aktivity v České republice a možnosti jak a kde sportovat. To u nás v současné chvíli chybí,“ popisuje motivaci Stanislav Kupčík, spoluautor projektu.

Projekt Sportuj s handicapem přebírá cenu

Lidí se specifickými potřebami se týká i další oceněný projekt – Most.

„Projekt Most se zabývá propojením mezi zaměstnavateli a uchazeči se zdravotním postižením, aby si mohli najít práci odpovídající jejich zdravotnímu stavu,“ vysvětluje členka týmu Markéta Volfová a dodává: „S penězi od Nadace Vodafone chceme začít vytvářet webové rozhraní pro nabídku pracovních pozic zaměstnavatelů a databázi uchazečů se zdravotním postižením.“

Projekt Most přebírá voucher na 150 000 Kč

Práce a zaměstnávání znevýhodněných se týká i další oceněný projekt – Kurent! Lidem, kteří pečují o někoho blízkého, nabízí práci z domu v pružné pracovní době.

„Reagujeme na bariéry, na které pečujících osoby narážejí na trhu práce. Náplní pracovních míst je transkripce historizujícího písma novogotické německé kurzívy, která se jmenuje zkráceně kurent. Tuto transkripci budou naši zaměstnanci vykonávat online a z domu,“ vysvětluje název projektu Lucie Kulhavá.

Projekt Kurent přebírá voucher na 150 000 Kč

Pracovními nabídkami naopak pro kreativní povolání se zabývá další oceněný projekt E-F-A JOBS.

„Chceme pomáhat módním návrhářům, umělcům, designérům, filmařům, spisovatelům, aby získali zakázky, zaměstnání, nebo vyjeli na stáž. To je princip naší pracovní platformy,“ vyjmenovává Věra Netušilová, členka týmu  E-F-A JOBS.

Projekt E-F-A jobs přebírá voucher na 150 000 Kč

Mladým lidem, kteří využívají sociální služby nízkoprahových klubů pro děti a mládež, bude sloužit technologický nástroj EnZetko.

„Nám to pomůže v tom se s těmi lidmi spojit, budou vědět, kde najdou klub, do kterého mohou přijít, najdou svého terénního pracovníka, protože zjistí, kde se pohybuje. Ta komunikace bude výrazně jednodušší,“ říká terénní pracovnice Tereza Krýdová z organizace Neposeda.

Projekt EnZetko přebírá voucher na 150 000 Kč

Mladým lidem v Hradci Králové pomáhá s dospíváním organizace Prostor Pro, která připravuje aplikaci ‚Nezamlouvej to‘.

„Pomůže rodičům a učitelům porozumět životům teenagerům. Pomůže jim včas rozpoznat, že se děje něco špatného a hlavně je rychle nasměruje k nejbližší regionální pomoci, pokud budou mít pocit, že na to sami nestačí a problémy by jim mohly přerůst přes hlavu,“ vysvětluje Marek Nagy, člen týmu Nezamlouvej to.

Projekt Nezamlouvej to přebírá voucher na 150 000 Kč

A teenageři v Ústí nad Labem už brzy budou mít super místo – z názvem COOLna.

„Je to místo pro mladé lidi 15+, kteří se možná moc poflakují po obchodním centru a nemají žádný životní cíl. K nám mohou přijít a poradit se s námi. My je podpoříme a možná jim pomůžeme dostat se i do zahraničí,“ říká Lenka Černá, ředitelka dobrovolnického centra.

Projekt COOLna přebírá voucher na 150 000 Kč

„Pozorujeme, že kvalita těch projektů je mnohem vyšší než v minulých ročnících, že týmy už přicházejí s nějakou demo verzí, nějakým prvotním produktem,“ popisuje Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone aktuální stav a dodává: „Věříme, že i během akcelerace toho dokážou mnohem víc a třeba za rok už budou krásně fungovat.“

Další charakteristikou tohoto ročníku bylo to, že se projekty učily v praxi. Už to nebylo teoretické přednášení, ale konkrétně na základě svých projektů se učily analýzy trhu, finanční plánování a tak dále. „To si myslím, že je hodně motivovalo, a tak je tento ročník velmi zapálený a věříme, že bude mít skvělé výsledky,“ doplňuje Adriana Dergam.

Adriana Dergam mluví k účastníkům Laboratoře

Tímto vyhlášením akcelerace jde Laboratoř 2.0 s podporou Evropského sociálního fondu do finále, ale pokračovat budeme samozřejmě i dál do osmého ročníku. Celkem jsme za 3 roky podpory z ESF přijali více než 290 přihlášek s nápady na technologické sociální inovace. Všechny prošly odbornou porotou, která vybrala do inkubace všech tří ročníků celkem 61 týmů. Ty odpovídaly zaměření projektu tak, jak byl schválen MPSV ČR.

1 500 000 korun na sociální inovace v českých regionech

21. 1. 2019
Hledáme nápady pro další ročník

Cesta od nápadu k projektu může být dlouhá a klikatá. Ale nemusí. Pomohli jsme rozjet takové projekty jako Darujme.cz, Aplikace Záchranka, Adiquit, Deaf Travel nebo Aplikace Echo a teď chceme pomoci nastartovat i váš nápad.

17. 12. 2018
Inkubace odstartovala

Začátky bývají těžké, i proto chceme našim týmům co nejvíc pomoci. Ještě než odstartuje vzdělávání, dozvědí se, co je čeká.