Mobilní aplikace, která zpříjemní život neslyšícím v ČR

5. 5. 2017
Život bez sluchu je těžký, zejména v oblasti komunikace. Tichá linka v rámci sociální služby tento handicap odstraňuje. Nabízí neslyšícím online textový přepis mluvené řeči či online tlumočení do znakového jazyka. Od 4. května je služba dostupná i uživatelům platforem iOS a Android jako nativní mobilní aplikace. Tichou linku zaštiťuje obecně prospěšná společnost Tichý svět a technologicky ji podporuje společnost Tiché spojení.

Život bez sluchu je těžký, zejména v oblasti komunikace. Tichá linka v rámci sociální služby tento handicap odstraňuje. Nabízí neslyšícím online textový přepis mluvené řeči či online tlumočení do znakového jazyka. Od 4. května je služba dostupná i uživatelům platforem iOS a Android jako nativní mobilní aplikace. Tichou linku zaštiťuje obecně prospěšná společnost Tichý svět a technologicky ji podporuje společnost Tiché spojení.

Prostřednictvím této unikátní, velmi přívětivé a uživatelsky přehledné aplikace se neslyšící a nedoslýchaví uživatelé mohou propojit na přepisovatele nebo tlumočníka, a tak si okamžitě, flexibilně a zdarma vyřídit svůj hovor. Tichá linka umožňuje neslyšícím uživatelům znakového jazyka a neslyšícím schopným komunikovat pomocí psané češtiny využít synergického působení a vzájemných vazeb obou nástrojů podpory. Tichou linku využívají mimo jiné nemocnice a úřady. Linka je již nyní 24 hodin denně dostupná na stránkách www.tichalinka.cz a od 4. května 2017 i v mobilních zařízeních a efektivně tak doplňuje službu fyzicky přítomného tlumočníka.

„Aplikace Tichá linka řeší také uložení kontaktů a služeb a jejich příjemné vyhledávání pomocí různých filtrů. Obsahuje i pravidelně aktualizovanou databázi firem spolu s určením lokace na mapě, které mají bezbariérovou obslužnost pro neslyšící a nedoslýchavé,“ říká Petr Vlach, ředitel společnosti Tiché spojení.

Aplikaci podpořila mimo jiné i Nadace Vodafone, a to v roce 2013 částkou 330 000 Kč.

Tichý svět o.p.s

Obecně prospěšná společnost Tichý svět pomáhá neslyšícím vyjít z izolace. Usiluje o jejich rovnoprávné postavení zejména na trhu práce a ve vzdělávání. Snaží se odstraňovat komunikační bariéry a podporovat aktivitu a vlastní úsilí klienta. Poskytuje služby sociální rehabilitace, odborné sociální poradenství a tlumočnické služby

Tiché spojení, s.r.o.

Společnost Tiché spojení umožňuje komerční využití služby online tlumočení. Má silnou vizi stát se standardem, který pro neslyšící a nedoslýchavé smysluplně naplňuje obsah CSR „rovné příležitosti“, „bezbariérovost“, „ne diskriminaci“ až po „Smart cities“, které kladou důraz na posilování komplexity, efektivity a udržitelnosti všech aspektů života.

Mobilní aplikace, která zpříjemní život neslyšícím v ČR

3. 7. 2017
Podpora sociálního podnikání

Byla vyhlášena výzva č. 129 OPZ "Podpora sociálního podnikání". Příjem žádostí o podporu byl zahájen 30. června 2017. K dispozici je 150 milionů korun. Oprávněnými žadateli jsou OSVČ, obchodní korporace a nestátní neziskové organizace.

13. 6. 2017
Chytré jízdní doklady, aplikace na hlášení povodní anebo chytré cestování po městě

Ústí City Hackathon, kreativní víkendový maraton, v němž účastníci z dostupných dat z dopravní infrastruktury řešili problémy města v duchu konceptu smart city, v neděli vyhlásil vítěze. Jako nejlepší vyhodnotila odborná porota projekt jízdních dokladů v podobě čipové karty, která umožní městu získávat detailní data z ústecké dopravy.