Laboratoř Nadace Vodafone partnerem Food Waste Hackathonu

27. 4. 2017
Ve dnech 21. - 23. dubna 2017 proběhl v Praze první Food Waste Hackathon v ČR, který pořádalo analytické centrum Glopolis. Během tří dnů se na něm soutěžilo o nejlepší návrhy aplikací, které efektivně řeší problémy spojené s plýtvání potravinami.

Konkrétní výzvy, které potřebují chytrá řešení, představila Věra Doušová z Potravinové banky Praha (Jak lépe podporovat potravinové banky), Yana Pancheva z Tesco Stores ČR (Jak snížit plýtvání u prodejců) a Tereza Čajková z Glopolis (Jak zaujmout a aktivovat mládež). Otto Zeman ze společnosti Vodafone představil možnosti technologických řešení, kde se nápadům a inovacím nedává hranice.

O hlavní cenu poroty, se ucházely 3 návrhy. První aplikace chtěla řešit účinnější distribuci darovaných potravin mezi prodejci a potravinovými bankami. Další aplikace se zaměřila na komunitní sdílení potravin nebo-li „food-sharing“. Ta by zároveň dávala rady uživatelům, jak správně uchovat jídlo. Třetí aplikace cílila na propojení restaurací a zákazníky při distribuci přebytečných jídel.

Hlavním vítězem Hackathonu se stala aplikace zabývající se distribucí darovaných potravin mezi velkými prodejci a potravinovými bankami. Kvůli legislativním změnám od ledna 2018, které  ukládá obchodům nad 400m2 povinnost darovat přebytečné potraviny, se totiž objem darovaných potravin mnohonásobně zvýší.

Vítězný tým složený z 5 účastníků zvolil podle vlastních slov tuto výzvu, protože  „se jedná o téma, které má potenciálně největší prospěch a reaguje na akutní problém, který je nutné vyřešit”.

Členy odborné poroty byli Jan Bizík (Laboratoř Nadace Vodafone), Martin Andrle (Tech Squat), Věra Doušová (Potravinová banka Praha), Yana Pancheva (Tesco Stores ČR), Tereza Čajková (Glopolis).

Díky podpoře Nadace Vodafone budou mít všichni autoři aplikací možnost dotáhnout svou práci do konečného produktu v Laboratoři Nadace Vodafone pro rok 2017. Jedná se o akcelerační program, ve kterém můžou zástupci neziskovek a společensky prospěšných podniků posunout svůj technologický projekt od nápadu až k finančně udržitelné realizaci.

Laboratoř Nadace Vodafone partnerem Food Waste Hackathonu

3. 7. 2017
Podpora sociálního podnikání

Byla vyhlášena výzva č. 129 OPZ "Podpora sociálního podnikání". Příjem žádostí o podporu byl zahájen 30. června 2017. K dispozici je 150 milionů korun. Oprávněnými žadateli jsou OSVČ, obchodní korporace a nestátní neziskové organizace.

13. 6. 2017
Chytré jízdní doklady, aplikace na hlášení povodní anebo chytré cestování po městě

Ústí City Hackathon, kreativní víkendový maraton, v němž účastníci z dostupných dat z dopravní infrastruktury řešili problémy města v duchu konceptu smart city, v neděli vyhlásil vítěze. Jako nejlepší vyhodnotila odborná porota projekt jízdních dokladů v podobě čipové karty, která umožní městu získávat detailní data z ústecké dopravy.