Chytré jízdní doklady, aplikace na hlášení povodní anebo chytré cestování po městě

13. 6. 2017
Ústí City Hackathon, kreativní víkendový maraton, v němž účastníci z dostupných dat z dopravní infrastruktury řešili problémy města v duchu konceptu smart city, v neděli vyhlásil vítěze. Jako nejlepší vyhodnotila odborná porota projekt jízdních dokladů v podobě čipové karty, která umožní městu získávat detailní data z ústecké dopravy.

49 hodin, 39 účastníků, 9 týmů a data z dopravní infrastruktury města Ústí nad Labem a map. To jsou základní údaje Ústí City Hackathonu na téma chytré město a chytrá doprava, vůbec prvního hackathonu v Ústeckém kraji, který pořádalo Inovační centrum Ústeckého kraje od pátku 2. června do neděle 4. června. Hackathon je celosvětově úspěšný formát, v němž 3-5členné týmy složené z programátorů, designérů a kreativních lidí dostanou množství dat a z nich během víkendu musí vymyslet a zrealizovat nějaké vylepšení pro ostatní. Data pro Ústí City Hackathon poskytla společnost Seznam a především Dopravní podnik města Ústí nad Labem a tak téma znělo chytré město, chytrá doprava.

A jak kreativní víkendový marathon dopadl? Jako nejlepší vyhodnotila odborná porota projekt jízdních dokladů v podobě čipové karty, která umožní městu získávat detailní data z ústecké dopravy a přispět tak k jejímu vylepšení. Druhým z oceněných projektů byl „Inteligentní agregátor“ – informační portál, který upozorní občany na mimořádnosti a novinky z místa, ve kterém se právě nacházejí. Prostřednictvím aplikace se tak každý může snadno a rychle dozvědět o hrozbě povodně, zhoršení stavu ovzduší či o blížícím se termínu čištění ulic. Pomyslnou bronzovou medaili si odnesla aplikace „Easy MHD", která vyhledá turistům trasu a spoj z místa na místo bez nutnosti znalosti názvů a poloh nejbližších zastávek a umožní i nákup jízdenky. Cenu diváků a ostatních soutěžících si odnesla mobilní aplikace, která uživatelům posílá upozornění, aby nepropásli konkrétní dopravní spoj.

Jsem opravdu nadšená z představených projektů. Řadu z nich je možné prakticky hned uvést do praxe, aby mohli sloužit občanům města. Překvapila mě také energie a inteligence mladých lidí, s jakými skvělými nápady přišli. Je nyní na nás, abychom přispěli k využití jejich nápadů a oni neztratili motivaci,“ uvedla Věra Nechybová, primátorka města Ústí nad Labem, jež spolu s Ústeckým krajem poskytlo akci záštitu.

„Navštívil jsem poslední dobou několik hackathonů a musím říci, že ten ústecký byl bezkonkurečně nejlepší. A to jak počtem účastníků, tak především jejich energií a skvělými nápady. Spojili jsme se dokonce s jedním z projektů, kde pomůžeme s jeho realizací,“ uvedl Jan Bizík z Laboratoře Nadace Vodafone, která byla generálním partnerem Ústí City Hackathonu.

Na úspěch jednoho z prvních ústeckých hackathonů hodlá Inovační centrum navázat. „Zhruba za půl roku plánujeme tuto akci zopakovat. Jsme rádi, že se díky skvělým nápadům soutěžících podařilo poukázat na využitelnost a důležitost otevřených dat. Věříme proto, že jich bude v budoucnu přibývat a tím se podaří přiblížit Ústí nad Labem ještě více ke konceptu „smart city," dodává Tomáš Siviček, ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje.

Ústí City Hackathon se konal za záštity města Ústí nad Labem a náměstka hejtmana Ústeckého kraje Stanislava Rybáka. Pořádalo jej Inovační centrum Ústeckého kraje za podpory Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Node5. Generálními partnery byly společnosti Microsoft, Nadace Vodafone a Armex Technologies.

3. 7. 2017
Podpora sociálního podnikání

Byla vyhlášena výzva č. 129 OPZ "Podpora sociálního podnikání". Příjem žádostí o podporu byl zahájen 30. června 2017. K dispozici je 150 milionů korun. Oprávněnými žadateli jsou OSVČ, obchodní korporace a nestátní neziskové organizace.

9. 5. 2017
Letošní ročník Laboratoře Nadace Vodafone ve znamení velkých změn

Laboratoř Nadace Vodafone je inkubační a akcelerační program, jehož cílem je pomoci rozvíjet inovační technologické projekty se sociálním dopadem. Během čtyř uplynulých ročníků se povedlo akcelerovat již 39 projektů, z nichž třetina je dlouhodobě ekonomicky udržitelná a 3 se rozšířily na zahraniční trhy. Právě startující pátý ročník Laboratoře nabude díky spolupráci se StartupYard zcela novou podobu s řadou zajímavých změn. Laboratoř Nadace Vodafone bude v letech 2017 – 2020 spolufinancovaná z Operačního programu zaměstnanost.