Aplikace, které mění životy

5. 5. 2017
Pomáhají těžce nemocným pacientům, přivolávají pomoc lidem v nouzi nebo třeba přispívají k záchraně ohrožených živočichů. Prospěšných aplikací, které u nás vznikají, je spousta. A Nadace Vodafone opět vybírala ty nejlepší, které finančně podpořila v dalším růstu.

Představte si, že jíte, ale pořád neprospíváte. Špatně se vám dýchá a trpíte infekcemi, protože vám nevyléčitelná nemoc postihuje plíce a další orgány. Jste obklopeni hromadami prášků, neustále absolvujete různá vyšetření a často končíte v nemocnici na kapačkách. Takový je život s cystickou fibrózou. A ten chce ulehčit vznikající aplikace pro chytré telefony s názvem CF Hero, která zvítězila ve čtvrtém ročníku akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone a odnesla si výhru 350 tisíc korun.

Cílem tvůrců aplikace CF Hero, kteří mají s cystickou fibrózou osobní zkušenosti, je zlepšit péči o lidi s touhle zákeřnou nemocí a motivovat mladé i dospělé pacienty k lepší péči o sebe sama. Mobilní aplikace CF Hero jim pomůže zvládat každodenní režim, který spočívá i v několikahodinové inhalaci. Tvůrci nápadu chtějí jít ale dál. Plánují, že mobilní aplikace bude v budoucnu propojená i s periferním zařízením, např. inhalátorem, a bude schopná vyhodnocovat aktuální kondici pacienta a tu popsat ošetřujícímu lékaři, který tak získá pravidelné informace o stavu pacienta a bude tak moci operativně reagovat na změny jeho zdravotního stavu. „Úkolem poroty bylo zhodnotit postup jednotlivých týmů za dobu akcelerace jak s ohledem na potenciál uspět na trhu, tak s ohledem na míru očekávaného sociálního dopadu řešení. Letošní finalisté měli hodně společného, všichni reagovali na limity zdravotní a sociální péče v ČR, za každém z řešení byl konkrétní příběh, potřeba konkrétního člověka, o to obtížnější bylo rozhodnout o vítězi,“ říká Gabriela Drastichová z Laboratoře Nadace Vodafone.

Mezi ty nejlepší, tedy do závěrečného finále, se dostaly projekty jako Afatický slovník pro osoby s narušením komunikačních schopností, Alice Help pomáhající lidem s Alzheimerovou chorobou, aplikace iPatronka určená pro rodiny, které pečují o dlouhodobě nemocného člena, a Záchranka – tlačítko pomoci, což je unikátní systém „chytrého“ volání záchranné služby pomocí nouzového tlačítka v podobě chytrého náramku na zápěstí.

Aplikace, které mění životy

3. 7. 2017
Podpora sociálního podnikání

Byla vyhlášena výzva č. 129 OPZ "Podpora sociálního podnikání". Příjem žádostí o podporu byl zahájen 30. června 2017. K dispozici je 150 milionů korun. Oprávněnými žadateli jsou OSVČ, obchodní korporace a nestátní neziskové organizace.

13. 6. 2017
Chytré jízdní doklady, aplikace na hlášení povodní anebo chytré cestování po městě

Ústí City Hackathon, kreativní víkendový maraton, v němž účastníci z dostupných dat z dopravní infrastruktury řešili problémy města v duchu konceptu smart city, v neděli vyhlásil vítěze. Jako nejlepší vyhodnotila odborná porota projekt jízdních dokladů v podobě čipové karty, která umožní městu získávat detailní data z ústecké dopravy.