Aplikace, které mění životy

5. 5. 2017
Pomáhají těžce nemocným pacientům, přivolávají pomoc lidem v nouzi nebo třeba přispívají k záchraně ohrožených živočichů. Prospěšných aplikací, které u nás vznikají, je spousta. A Nadace Vodafone opět vybírala ty nejlepší, které finančně podpořila v dalším růstu.

Představte si, že jíte, ale pořád neprospíváte. Špatně se vám dýchá a trpíte infekcemi, protože vám nevyléčitelná nemoc postihuje plíce a další orgány. Jste obklopeni hromadami prášků, neustále absolvujete různá vyšetření a často končíte v nemocnici na kapačkách. Takový je život s cystickou fibrózou. A ten chce ulehčit vznikající aplikace pro chytré telefony s názvem CF Hero, která zvítězila ve čtvrtém ročníku akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone a odnesla si výhru 350 tisíc korun.

Cílem tvůrců aplikace CF Hero, kteří mají s cystickou fibrózou osobní zkušenosti, je zlepšit péči o lidi s touhle zákeřnou nemocí a motivovat mladé i dospělé pacienty k lepší péči o sebe sama. Mobilní aplikace CF Hero jim pomůže zvládat každodenní režim, který spočívá i v několikahodinové inhalaci. Tvůrci nápadu chtějí jít ale dál. Plánují, že mobilní aplikace bude v budoucnu propojená i s periferním zařízením, např. inhalátorem, a bude schopná vyhodnocovat aktuální kondici pacienta a tu popsat ošetřujícímu lékaři, který tak získá pravidelné informace o stavu pacienta a bude tak moci operativně reagovat na změny jeho zdravotního stavu. „Úkolem poroty bylo zhodnotit postup jednotlivých týmů za dobu akcelerace jak s ohledem na potenciál uspět na trhu, tak s ohledem na míru očekávaného sociálního dopadu řešení. Letošní finalisté měli hodně společného, všichni reagovali na limity zdravotní a sociální péče v ČR, za každém z řešení byl konkrétní příběh, potřeba konkrétního člověka, o to obtížnější bylo rozhodnout o vítězi,“ říká Gabriela Drastichová z Laboratoře Nadace Vodafone.

Mezi ty nejlepší, tedy do závěrečného finále, se dostaly projekty jako Afatický slovník pro osoby s narušením komunikačních schopností, Alice Help pomáhající lidem s Alzheimerovou chorobou, aplikace iPatronka určená pro rodiny, které pečují o dlouhodobě nemocného člena, a Záchranka – tlačítko pomoci, což je unikátní systém „chytrého“ volání záchranné služby pomocí nouzového tlačítka v podobě chytrého náramku na zápěstí.

Aplikace, které mění životy

9. 5. 2017
Letošní ročník Laboratoře Nadace Vodafone ve znamení velkých změn

Laboratoř Nadace Vodafone je inkubační a akcelerační program, jehož cílem je pomoci rozvíjet inovační technologické projekty se sociálním dopadem. Během čtyř uplynulých ročníků se povedlo akcelerovat již 39 projektů, z nichž třetina je dlouhodobě ekonomicky udržitelná a 3 se rozšířily na zahraniční trhy. Právě startující pátý ročník Laboratoře nabude díky spolupráci se StartupYard zcela novou podobu s řadou zajímavých změn. Laboratoř Nadace Vodafone bude v letech 2017 – 2020 spolufinancovaná z Operačního programu zaměstnanost.

5. 5. 2017
Mobilní aplikace, která zpříjemní život neslyšícím v ČR

Život bez sluchu je těžký, zejména v oblasti komunikace. Tichá linka v rámci sociální služby tento handicap odstraňuje. Nabízí neslyšícím online textový přepis mluvené řeči či online tlumočení do znakového jazyka. Od 4. května je služba dostupná i uživatelům platforem iOS a Android jako nativní mobilní aplikace. Tichou linku zaštiťuje obecně prospěšná společnost Tichý svět a technologicky ji podporuje společnost Tiché spojení.